Spring til indhold


Neuralink, der udvikler en avanceret hjernechip til mennesker, har netop lukket en serie C-investeringsrunde, der bød på 205 millioner dollar, eller hvad der svarer til godt 1,3 milliarder kroner.

 

Sidst i juli 2021 offentliggjorde start-up virksomhed Neuralink detaljer om sin serie C-finansieringsrunde. Pressemeddelelsen angiver en række institutionelle og erhvervsinvestorer, såsom: Vy Capital, Google Ventures, DFJ Growth, Valor Equity Partners, Craft Ventures, Founders Fund og Gigafund. 


Dette er ud over investeringerne fra bemærkelsesværdige enkeltpersoner, herunder “Robert Nelson (medstifter af ARCH Venture Partners), Blake Byers (Byers Capital) og Sam Altman (formand for YC Group og CEO for OpenAI). 

En mand med innovative fremtidsvisioner

Musk har en historie om at samle forskellige eksperter til at udvikle teknologi, der tidligere var begrænset til akademiske laboratorier og med virksomheder som Tesla Inc (TSLA.O), SpaceX og Boring Co, sætter han ambitionerne højt. 

Med eksempelvis virksomheden SpaceX, der forsker i at bygge rumfartøjer, har Elon en optimistisk ambition om at lande på Mars inden 2030. I dag samarbejder han med USA’s rumfartadministration, Nasa, der har valgt SpaceX til opgaven med at bygge et rumfartøj, der skal flyve de næste astronauter til månen i 2024. 


Især Tesla Inc. er forbundet med en af de mest succesrige virksomheder, og elbilproducenten øger sit salg år efter år ved at levere luksusbiler i høj kvalitet. 

Start-up virksomhed Neuralink vil give digital frihed

Neuralink blev registreret som selskab i Californien i 2016, selvom Musk først åbnede lidt op omkring virksomhedens arbejde det efterfølgende år. I august 2020 holdt Elon Musk en officiel præsentation af Nauralink, hvor han blandt andet fortalte om virksomhedens arbejde og præsenterede grisen Gertrud, som med en mikrochip indopereret i hjernen kommunikerede trådløst med en computer. 


Elon Musk tweeter tilbage i juni 2021, at det første produkt fra Neuralink, kaldet N1 Link, vil gøre det muligt for personer med lammelser at bruge en smartphone hurtigere end dem, der bruger tommelfingeren. Teknologien kan hjælpe med at give patienterne “digital frihed” ved at give dem mulighed for at interagere med computere og telefoner i en høj båndbredde og naturalistisk måde,” lød meddelelsen. 

 

Kliniske forsøg med mennesker

Hidtil er teknologien blevet vist frem hos grise og Makakaben “Pager”. En ponglegende der havde fået implanteret en Nauralink-interface (grænseflade) ind i hjernen, så han efter alt at dømme på deres officielle youtube video, spiller pingpong ved tankens kraft. Det næste store skridt for Neuralink vil være kliniske forsøg med mennesker – et meget svært og ambitiøst projekt. 

I første omgang håber de at teste på personer med lammelser – mere konkret personer med rygmarvsskader. Den type patienter er angiveligt nemmere at få adgang til at teste på i USA, fordi der ikke eksisterer behandlings-muligheder for dem. 

 

Men der er delte meninger om, hvorvidt Neuralinks ambitioner om at få lamme til at gå og blinde til at se, vil lykkes i fremtiden, og forskere har forskellige synspunkter og spørgsmål omkring sikkerhed, og ikke mindst de etiske spørgsmål er en vedblivende diskussion. Læs meget mere om Elon Musk og Neuralink her på neuralink.dk.