Spring til indhold

Elon Musk

Der har været skrevet meget om Neuralink, siden Elon Musk præsenterede virksomheden og dens visioner tilbage i sommeren 2020. Neuralink er grundlagt af Musk selv tilbage i 2016. Han er også manden bag den kendte elbil Tesla og SpaceX.

Kort sagt forsker Neuralink i et implantat, der kan kommunikere med et menneskes hjerne. Den læser signaler og forsøger at løse neurologiske udfordringer. Nu vil man se, om implantatet kan hjælpe mennesker med Parkinsons?

Neuralink og Parkinsons - hvad siger eksperterne

Parkinsons er en type nervesygdom, der gør det stadig sværere for hjernen at kontrollere de signaler, der styrer kroppen. De fleste får sygdommen efter 55-års alderen, og i dag findes der ingen kur. Der findes kun behandlinger og medicin, som kan lindre symptomerne. Håbet er, at Neuralink vil kunne lindre symptomerne yderligere, men mange neurologer er skeptiske og mener, at implantatet på ingen måde er så udviklet, som grundlæggeren Elon Musk ønsker, det skal være. Så i følge flere neurologiske eksperter, er der er lang vej igen.

Store forhåbninger til Neuralink

Mens visse forskere er skeptiske, tror andre på, at Neuralink vil få succes i fremtiden. Det kan for eksempel ses på Neuralinks aktier, som stiger i værdi. Forskere siger dog, at vi stadig er i de tidlige stadier, og at vi skal indsamle meget mere information, før vi kan se sammenhængen med neurologiske sygdomme som eksempelvis Parkinsons. Patienterne kan nok ikke se frem til 100% helbredelse, men håbet er, at symptomerne kan afhjælpes. Den berømte skuespiller Michael J Fox er én ud af mange, der lider af sygdommen. Han fik stillet diagnosen allerede tilbage i 1991 og har oprettet Michael J Fox-fonden, som hidtil har uddelt 115 millioner dollars til forskning i Parkinsons. Elon Musk ønsker dog også at afhjælpe mennesker med andre neurologiske sygdomme som eksempelvis epilepsi og demens.

Det etiske aspekt

Hvis det viser sig at være muligt at kombinere Neuralink og Parkinsons, er der stadig et andet aspekt tilbage, og det er det etiske. Er det virkelig etisk forsvarligt at implantere en chip i en menneskehjerne? En af de store udfordringer er blandt andet, at det kan være meget farligt at operere i hjernen, og dette gøres kun som en sidste udvej. Det samt flere etiske spørgsmål, vil sikkert blive debatteret livligt i fremtiden.

Neuralink - en løsning for alle eller de få?

Et andet aspekt, som mange forskere taler om i øjeblikket, er det økonomiske. Lad os sige, at dette er en løsning, der rent faktisk virker. Vil det så yderligere udvide kløften mellem rig og fattig og være noget, som kun de velhavende har råd til? Skal det sidestilles med et brystimplantat, næseoperation eller lignende indgreb? Hvem vil være berettiget til en sådan behandling?

Neuralink og Parkinsons - en fremtidshistorie

Neuralink er ikke de første, der arbejder på at forbedre situationen for mennesker med neurologiske sygdomme. Allerede i dag findes der produkter, med lignende funktioner. Elon Musk håber dog, at Neuralink bliver en bedre og mere succesfuld variant af disse produkter. Om den lille computer, som cirka er på størrelse med en mønt, kan afhjælpe Parkinsons, epilepsi samt forskellige demenssygdomme, ved ingen endnu. Vi kan kun følge udviklingen og se, hvad der sker.