Spring til indhold

Elon Musk præsenterede Neuralink chip

I august 2020 præsenterede Elon Musk sin seneste innovation, Neuralink chip. Dette er en verdensomspændende nyhed, fordi der ikke er gjort noget lignende før. Musk er, for dem der ikke ved det, bl.a. kendt for at stå bag elbilen Tesla. Han har også haft stor succes i rumindustrien med virksomheden SpaceX. Nu er den succesrige iværksætter igang med et nyt og ambitiøst projekt.

Neuralink er altså en chip på ca. en tomme i diameter, og implanteres i hjerne ved at fjerne et lille stykke af kraniet. En lille robot forbinder de 1.000 små trådelignende elektroder, på størrelse med en tiendedel af et menneskehår, til visse områder af hjernen, hullet lukkes, og det eneste synlige er nu et lille ar fra indgrebet.

Chippen præsenteret ved hjælp af tre forsøgsgrise

Formålet med den lille microchip er blandt andet, at kunne kurere diverse hjernesygdomme og handikap. Dette gøres gennem en teknologi kaldet AI eller Neuralink. Det er en teknologi, der betyder, at computerprogrammer prøver at efterligne menneskelig intelligens så nøjagtigt som muligt.

Præsentationen af Neuralink blev livestreamet og tre forsøgsgrise fremvist. En af disse, Gertrude, tog noget tid, før hun kom i gang. De, der fulgte præsentationen, kunne se, hvordan Neuralink læste Gertrudes hjerneaktivitet, mens hun rodede rundt i høet og spiste.

Neuralink chip skal forbedre livskvalitet

Microhippen fra Neuralink skal således være i stand til at ændre folks liv og give dem en markant forbedret livskvalitet. Dette kan gøres på flere forskellige måder:

  • Synshandicappede kan få et bedre syn.
  • Problemer såsom hukommelsestab, høretab, depression og søvnløshed kan afhjælpes.
  • Mennesker med amputerede kropsdele får mulighed for at styre deres proteser med hjernen.

Vil teste opfindelsen på mennesker

Neuralink chip er tidligere blevet testet på dyr med gode resultater, og nu vil Elon Musk og hans virksomhed tage næste skridt og teste teknologien på mennesker i løbet af 2021. I første omgang håber Neuralink at teste systemet på personer med lammelser.

Den nøjagtighed der kræves under hjernekirurgi, gør implementering af ​​chippen meget risikabel. Musk mener dog, at en robot vil kunne klare dette og være færdig på under en time. Så er der de etiske dilemmaer, for hvor går grænsen? og hvad kan være de utilsigtede konsekvenser af at have teknologi indopereret i din hjerne?