Spring til indhold

Elon Musk og hans banebrydende virksomhed Neuralink skaber igen opmærksomhed i både medierne samt videnskabens verden. Neuralink har nemlig offentliggjort en video, hvor man følger den 9-årige Makakabe “Pager” spille det klassiske computerspil pingpong.

Men Pager er ikke en helt almindelig abe – tværtimod, han har nemlig fået implanteret en Neuralink-interface (grænseflade) ind i hjernen, så han efter alt at dømme spiller “mindpong” ved tankens kraft. 

Neuralink-chip registrerer hjerneaktivitet

Seks uger inden optagelserne fik Pager indopereret implantatet, og i første omgang blev han trænet med en banansmoothie som belønning, hver gang han foretog en korrekt handling i spillet. Smoothien fik han serveret igennem et metalrør, som ses på billedet. 

I starten af videoklippet ser man, hvordan Pager flytter en markør rundt til forskellige mål på skærmen ved hjælp af et joystick. Mens Pager udfører handlingen, registrerer Neuralink-chippen abens hjerneaktivitet og sender dataene til en transkoder, der kortlægger Pagers hjerneaktivitet til joystickets bevægelser. Efter et par minutters kalibrering, kan softwaren forudsige Pagers bevægelser blot ved at analysere hjerneaktiviteten, og i sidste ende gøre det muligt for ham, at styre markøren gennem sine tanker.

Formålet med Nuralink hjerneimplantat

Neuralink arbejder på, at kunne påbegynde forsøg på mennesker i 2021, med en ambition om at udvikle “en fuldt implanteret, trådløs hjerne-computer-interface (BCI)” således, at personer med handicap, som eksempelvis lammelser, kan betjene computere og mobile enheder uden nogen anden hjælp end deres hjerne. 

Se klippet med Pagers’ ”Mindpong” på youtube: Monkey MindPong – YouTube . Eller læs  mere om Elon Musk og hans virksomhed på neuralink.dk.